Turbocompresoarele datează din anul 1925 și au fost implementate pentru prima oară pe un motor termic de către elvețianul Alfred Bchi, acesta reușind să obțină o creștere a puterii cu 40% comparativ cu versiunea motorului aspirat.
Cum funcționează o turbosuflantă?
Turbocompresorul are două componente: turbina și compresorul. Puterea generată de un turbocompresor are loc în urma arderii unei cantități de combustibil. Evident, pentru o ardere mai bună și pentru o putere mai mare este nevoie de cât mai mult oxigen.
Turbocompresorul este pus în funcțiune de gazele care rezultă in urma arderii combustibilului, punând-o în mișcare. Turbina, la rândul ei, pune în funcțiune rotorul compresorului aspirând aerul, comprimându-l și introducându-l în cilindri motorului.
De regulă, turbocompresoarele moderne au în componenta lor un intercooler, care servește rolului de a scădea temperatura aerului pentru evitarea supraîncălzirii. O temperatură mai scăzută înseamnă pătrunderea unei cantități mai mari de oxigen în camera de ardere.
Mecanismul de funcționare al acestui sistem este, deci, unul foarte simplu: turbosuflanta este un compresor pus in funcțiune de către gazele arse din motor. Turbina preia aceste gaze și le învârte în mod mecanic. Cu cât oxigenul crește în cilindru, cu atât crește și puterea motorului; cu cât aerul este mai rece, cu atât cilindrul permite intrarea unei cantități mai mari de aer, rezultând într-o acțiune mai puternică a motorului la același nivel de consum.
Cum putem crește puterea motorului?
Creșterea puterii motorului se poate realiza fie prin creșterea turației maxime, fie prin creșterea cuplului motor.
Astfel, prin creșterea turației maxime la nivel ridicat înțelegem creșterea frecărilor din motor și a pierderilor prin pompaj. Creșterea turației maxime este restrânsă de rezistența mecanică a pieselor puse în mișcare. De regulă nu se recomandă această metodă deoarece duce la scăderea randamentului.
Creșterea cuplului motor se poate implementa prin turbo supraalimentare( creșterea presiunii medii din cilindru) sau prin creșterea capacității cilindrice, care are ca rezultat introducerea unei cantități mai mari de aer sau de energie rezultată în urma arderii.
Avantajele unei turbosuflante sunt de necontestat, deoarece generează o putere mai mare a motorului, consumul de carburant este mai mic și dispune de o fiabilitate mai mare.